torsdag 28. mai 2009

meredian halscyste

Som mange av dere har fått med dere, har storeprinsen en mystisk kul på halsen... Vel nå er den ikke så mystisk lenger ettersom han har fått en diagnose: meredian halscyste... Så i morgen skal vi inn på sykehuset og forberede operasjon... Selve operasjonen blir til uken, får permisjon i helgen. Så nå må prinsen holde seg frisk og klar!

Halscyste (SML-artikkel)

Forfatter: Finn Ø. Winther
Halscyste, væskefylt hulrom på halsen. Det finnes to typer halscyster: de som forekommer i midtlinjen (mediane), og de som forekommer på siden av halsen, som regel ved fremre rand av den skrå halsmuskel (laterale). Både mediane og laterale halscyster skyldes utviklingsforstyrrelser.

Mediane halscyster
Mediane halscyster skyldes forstyrrelser i utviklingen av skjoldbruskkjertelen. I fosterlivet ligger anlegget til skjoldbruskkjertelen på tungeroten. Derfra vokser det ned mot nedre kant av strupehodet. Denne forflyttingen kan forstyrres ved at noe skjoldbruskkjertelvev blir liggende igjen på veien og senere i livet danner et væskefylt hulrom. Når dette hulrommet har forbindelse til huden, dannes en median halsfistel. Det hender også at hele forflyttingen av skjoldbruskkjertelen stopper opp, ofte på høyde med tungebenet. I enkelte tilfeller forflytter den seg overhodet ikke og blir liggende på tungeroten. Behandlingen av mediane halscyster er vanligvis kirurgisk, men dersom vevet i forbindelse med cysten er pasientens eneste kilde til skjoldbruskkjertelhormon, vil det som oftest være hensiktsmessig å avstå fra operativ behandling.

3 kommentarer:

Tulip sa...

Lykke til med operasjonen. Håper det går bra!

Klem

VELKOMMEN sa...

Lykke til med forberedelser og operasjon. Det går nok bra, men man er jo alltid litt spent :0)
God pinsehelg til dere alle.

Helene sa...

Lykke til med operasjon!! Håper forberedelsene gikk greit i dag :)