søndag 13. desember 2009

Lucia


Luciadagen eller Lussimesse (13. desember) er en liturgisk minnedag i den katolske kirkes og i den ortodokse kirkes liturgiske kalendre for en siciliansk martyr. Dagen er innen den katolske kirke mest markert på Sicilia og i Italia, men den er blitt utbredt også utenfor den katolske kirke, ikke minst i Sverige.
Dagen for feiringen av Sankta Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden. Selv om dette kirkehistorisk ikke er på grunn av en tilknytning til adventstiden, men rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember, oppleves festlighetene, særlig i Skandinavia, nok som en førjulsskikk som er med på å berede grunnen for julefeiringen.

Lucia var en katolsk helgen som led martyrdøden i Siracusa på Sicilia på 300-tallet etter Kristus. Det sies at da hun ble drept, var det en liten stallgutt som så drapet. Da ble også han drept. Det er egentlig både Lucia og denne lille stallgutten vi minnes når prosesjonen går. Først med Lucia og hennes terner, deretter stjerneguttene. Svenskene synger om Staffan Stalledräng
Navnet Lucia stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys (jf. spansk luz, italiensk luce). St. Lucias martyrdød ble i den katolske kirkens kalender markert på hennes dødsdag den 13. desember.

Da kristendommen kom til Norden, ble dagen en merkedag på primstaven. Elementer fra katolsk tro blandet seg med urgamle tradisjoner, og Lucia ble også blandet sammen med Lucifer, den onde. Til dette kom at i den julianske kalenderen var 13. desember den lengste natta i året. Dermed oppsto tradisjonen om Lussi langnatt, om åsgårdsreia av tusser, troll og underjordiske som for fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk.
I Vest-Sverige ble luciamorgenen feiret med kvinner med hvite drakter og lyskranser i håret, mat og drikke. Denne tradisjonen er muligens av tysk opphav, hvor det var vanlig å kle opp ei jente med hvite klær og lys i håret for som Christkindlein, Kristusbarnet.

Stiftelsen Skansen, eierne av folkemuseet og folkeparken med samme navn i Stockholm begynte å feire Lucia, delvis basert på eldre tradisjoner i 1893. Først i 1927 ble det første Luciatoget arrangeret av avisa Stockholms Dagblad. Støttet av lokalpresse spredte imidlertid luciatogene seg over hele Sverige. I årene 1973 til 1980 ble Sveriges Lucia kåret på Skansen i Stockholm.
Lucia feires i dag på skoler, daghjem, i foreninger og på mange arbeidsplasser i Sverige. Mange større byer kroner sin egen Lucia, og den største Luciakonserten finner sted i Globen i Stockholm, hvor flere større musikkskoler danner et Luciatog med 1200 deltakere, i følge Guinness Rekordbok verdens lengste Luciatog. Et eget Luciatog arrangeres for nobelprisvinnerne, som får sine priser tre dager før.
Luciafeiringen har også spredt seg til Danmark, Norge, Finland og Island, men har her mindre omfang.

Luciasangen er egentlig en napolitansk folkevise. Sangen kjennes tidligst fra 1835, da den italienske komponisten Teodoro Cottrau sannsynligvis noterte ned melodien og oversatte teksten fra napolitansk dialekt til standarditaliensk. I 1849 ble sangen publisert som Barcarolla. Den italienske teksten er en poetisk beskrivelse av bydelen Santa Lucia, byen Napoli og Napoligolfen i lyset fra stjernene. Flere svensker var i løpet av 1800-tallet innom Napoli og hørte denne populære sangen.


Sankta Lucia


Svart senker natten seg

i stall og stuer.

Solen har gått sin vei,

skyggene truer.

Inn i vårt mørke hus

stiger med tente lys

Sankta Lucia, Sankta LuciaNatten er mørk og stum.

Med ett det suser

i alle tyste rom

som vinger bruser.

Se på vår terksel står

hvitkledd med lys i hår

Sankta Lucia, Sankta Lucia.


"Mørket skal flykte snart

fra jordens daler!"

Slik hun er underbart

ord til oss taler.

Dagen skal atter ny

stige av røde sky.

Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Høyt på en himmel blå

strålende klare

tindrer de stjerner små,

kunne vi bare

stige fra jordens gru

rene i sinn og hu

med Sankta Lucia. Sankta Lucia.

Kilde: Wikepedia

1 kommentar:

Tulip sa...

Jøss hva du vet!
Regner med du har strøket den gamle konfirmantkappa di, og skal vekke resten av familien med sang og lys, og nystekte lussekatter i morgen tidlig...
fniis...
Klem fra Tønsberg:)