onsdag 15. desember 2010

Skikken med å sende julekort

Det første julekortet i nyere tid bar teksten "A Merry Cristmas and a Happy New Year to You," ble tegnet i 1843 av britiske John Calcott Horsley og introdusert på markedet av Henry Cole. i 1875 begynte den tyskfødt Louis Prang å masseprodusere julekort i USA.

Danmarks første julekort kom fra Tyskland og ble sendt på 1870 - tallet. I 1880 - årene sendte papirfirmaet Levison ut de første danske julekortene i København. Motivet var en nisse, og kortene ble snart en suksess. I forlengelsen av julekortene ble også andre lykkeønskningenskort framstilt. Dette var kort som kunne brukes på andre årstider, og dermed vokste det frem en helt ny bransje.


Rundt 1900 var skikken med å sende julekort blitt vanlig også i Norge. Det er flere kjente tegnere og illustratører som har laget norske julekort med nisser, blant annet Nils Bergslien, Trygve M. Davidsen og svenske Jenny Nystrøm.

Av nye nissekort er kanskje de nostalgiske motivene til Kjell Midthun mest kjent. Under krigen ble det produsert nissekort med movit som antydet motstandskamp og missnøye med okkupasjonsmyndighetene.

Julekort er noe du sender til familie og venner for å vise glede eller takknemlighet, eller bare for å vise at man er glad i dem. I dag er det ikke like vanlig å sende julekort som før i tiden.

Motivene på julekortene kan være rene kristne symboler som Jesus fødsel og Betlehemstjernen, tradisjonelle gårds- og vintermotiver, gjerne med nisser, eller rene sekulære varianter, gjerne humoristiske, som refererer til aktiviteter knyttet til julen, som julehandel og festing.

De tradisjonelle julekortene har med bruken av internett fått konkurranse fra elektroniske julekort. De blir sendt som tillegg til epost eller som reine e-kort fordi de er lettere og billigere å sende.

Digital fototeknikk og hjemme-pc har også ført til såkalte "Julebrev"er blitt vanligere. Det er oppkopierte brev med julehilsener og en oppsummering av personlige høydepunkter i året som snart er omme. Julebrev sendes gjerne av barnefamilier til slekt og venner. Fremdeles er likevel de gameldagse kortene mest populære.

kilde Wikipedia

Selv sender jeg hjemmelagede kort. Motivet og teknikkene varierer litt fra år til år. Men det er alltid bilde av barna inni - vil jo vise frem de håpefulle! Det er noe de fleste setter stor pris på, og en flott tradisjon å holde ved like syntes jeg!


Det eneste som er et lite aber er at det kan ta litt tid om man ikke starter tidlig.. var et år jeg satt helt til siste uke i desember.. Det var ikke like koselig som å kose seg med julefølelse i september. Også koster det jo faktsik ganske mye penger å sende kort her i Norge dessverre..

(PS kort hobbyen kan fort bli en forholdsvis dyr hobby også - hvertfall om man blir hektet slik mange blir.. )

3 kommentarer:

ChezJeanette sa...

Så mange lekre kort du lagde iår Hilde! Kjempefine, jeg villa hatt alle jeg!

Sant det du sier med at det tar tid. Hvert år tenker jeg at jeg skal lage 5 stk julekort hver måned og så den obligatoriske helgen med dere også da selvfølgelig.....

Ha en fortsatt fin adventstid!

Klem

Tina sa...

Så flotte kort Hilde!!!!

Veronica sa...

Så fantastiske kort, du er knallflink!